Oldal kiválasztása

Tetőtéri beépített bútor? Igen! Ez az egyik kedvenc bútor típus amit szeretünk itt a GM-nél tervezni és készíteni. Az első tetőtéri beépített bútor amit a tervezéstől a beszerelésig én vittem végig 16 évvel ezelőtt, 2006-ban volt egy kecskeméti ügyfelem felkérésére. Azóta a legkülönfélébb, számtalan ilyen bútort terveztem már a megbízóinknak a legváltazotasabb igényeknek megfelően. Gondolj pl.: hálószobai, gardróbszobai, homoffice tetőtéri beépített bútorra.  Hála nektek, Ügyfeleknek, sok tervezéssel és készítssel együtt jött a sok kérdés és tapasztalat is a tetőtéri beépített bútor tervezésével, praktikuságával kapcslatban. Kerülj előnybe most azzal, hogy megkapod ezekre a kérdésekre adott válaszok legjavát.

Lássuk hát a kérdéseket:

1.) Melyik a jobb: Tolóajtó vagy nyiló ajtó a jobb tetőtéri bútor esetén

Mind a két típusú ajtó jó döntés lehet a tetőtéri beépítet bútor esetén. Sőt, lehet a kettő kombinációja is, ha a tetőtér formája, mérete vagy a tároláshoz szükséges funciók úgy teszik lehetővé. Sőt, gondolkodhatsz kihúzható ajtóban is. Az elsődleges szabály ebben az esetben is, hogy kényelmesen hozzáférhető legyen a bútorban tárolt holmi és illeszkedjen az otthonod látványvilágába a bútor.

2.) Drágább szokott lenni a tetőtéri beépített bútor, mint a hagyományos

A tetőéri beépített bútor a ferde falak miatt több tervezésti időt, hosszabb gyártási periodust (műhely munkát) és beszerlést igényel. Ezért valamelyest nyagyobb költséggel jár, mint egy hagyományosabb kialakítású gardróbszekrény. A lényeg, hogy a nagyobb ráfordításért mit kapsz cserébe. Milyen minőséget, praktikumot, tartósságot. Életbe vágó, hogy olyan céget keress akinek van már a tapasztalaton felül rutinja is a tetőtéri beépített bútor tervezésében és készítésében. 

 3.) Kell a beépített tetőtéri bútort körbe szegni

Értelemszerűen! Ettől „beépített” és nem csak oda rakott bútorról beszélünk. Természetesen figyelmbe kell venni a bútor körüli szellőzést is a beépítés során. A tetőtér beépítésének a minőségétől függően előfordulhatnak hőhidak, ahol lecsapódik a pára. Lecsapódott pára és a szellőzés hiánya okozhat penészesedést. Van néhány módszerünk arra, hogy miként lehet úgy körbe szegni a bútort, hogy megmaradjon a tetőtéri gardróbod egységes látványa, de kellően szellőzni is tudjon.

4.) Van a tetőtéri beépített bútornak hátulja (hátfala)

Igen van. Álltalános tévhit, hogy költség csökkentő tényező lehet, ha nincs a tetőtéri beépített bútor hátlappal ellátva. Ez azonban tévedés azért, mert

  • a hátfal fontos szerkezeti része a bútornak,
  • mert ez garantálja a bútor stabílitását,
  • valamint megvédi a bútorban tárolt homikat a portól és a falhoz való súrolódástól, így a maradandó sérülésektől (és a kidobástól) is. 

 5.) Hogyan lehet a tetőtéri beépített bútor alacsoabb részét jól kihasználni

A kérdezeő itt arra a részére gondolt a tetőtérnek, ahol a legközelebb van a rézsútos faszakasz a padlóhoz. Ehhez a részhez lehet a legkevésbé hozzáférni. Ez az a része a tetőtéri gardróbnak, amit a legnagyobb odafigyeléssel kell kialakítani.  Erre a kérdésre ebben az e-bokkban találod meg a választ. Csak 970 ft, de bőven megéri. 

5.) Nem jelentenek gondot a tetőtéri, átlós falak a bútorajtó kinyitásakor

Nem. 4 féle biztos megldás is létezik arra, hogy a tetőtéri beépített bútor ajtóval legyen szerelve, de mégis kényelmesen hozzáférhető legyen a benne őrzött holmi. Anélkül természeteen, hogy az ajtók nyításást nehezítené a ferde tetőtéri fal. Lehet:

  • tolóajtó,
  • nyílóajtó kétféleképpen,
  • és sokak kedvence a kihúzható ajtó.

A tetőtéri bútoroknál elengedhetetlen, hogy a funkciókhoz és helység adottságaihoz ígazítsd a ajtó típusokat.

6.) Miért idegenkednek az asztalosok a tetőtéri bútorok készítésétől?

A tetőtéri beépített bútor egy különleges „állatfajta” a bútrok faunájában. A ferde falak, dölésszögek miatt sokkal több tervezési tudást igényel, mint egy egyszerű gardróbszekrény. Míg egy egyszerű gardróbszekrényt egy kockásfüzet lapjain is meg lehet tervezni, a tetőtéri gardróbszekrényt a fede rsíkok és szokatlan formák miatt szinte csak számítogéppel érdemes megtervezni. Nálunk már nincs nagy differencia sem tervezési sem gyártási időben a tetőtéri és a hagyományos bútorok között, mert gyakran készítünk tetőtéri beépített bútort. De azt látom más bútoros csapanál, hogy inkább készítenek kockáslapon tevezett egyszerű gardróbot, mint bonyolódnak bele tetőtéi gardróbba. Pedig egy tetőtéri bútor mindig nagyobb kaland. 🙂 

7.) Szeretem a beépített tetőtéri bútorom, magammal vihetem költözéskor?

Elvileg igen, de erre kicsi esély van. Ennek az az oka, hogy legtöbb tetőnél más és más a ferde falak dölésszöge.  A jó hír az hogy, a lakás eladásakor az új tulaj számára egy szépen kivitelezett és praktikus tetőtéri beépített bútor vonzóbbá teszi az otthonod más házakkal, lakásokkal szemben. 

Ha vannak még kérdéseid, esetleg tetőtéri beépített bútorra lenne szükséged, akkor keress minket az elérhetőségeinken. 

 8.) Lehet tetőtéri beépített bútor ajtajaira tükröt kérni

Lehet. Azonban előfordulhat néhány esetben, hogy nem érdemes. Gondolj csak a tetőtéri bútorok alacsonyabb részeire. 

9.) Túl keskeny a lépcső ami felvezett a tetőtérbe. Hogyan fog  felférni a bútor?

Azért, hogy hatékony legyen a beszerlés, szeretjük a bútorokat elemenként összeszerelve kiszállítani a beépítés helyszínére. Azonban ha a felmérés alkalmával kiderül, hogy a lépcső szűkös méretei miatt nem lehetséges az összeszerelt bútorelemek mozgatása, akkor laponként visszük fel a bútort és a helyén szereljük össze és építjük be hozzád a bútort.

 10.) Lehet History stílusú  a tetőtéi beépített gardrób?

A harmadik History gardrób amit készítettünk, egy tetőtéri beépített gardrób volt. A válaszom tehát, hogy egyérteműen lehet History a tetőtérben. 

11.) BONUSZ KÉRDÉS: Van differencia a tetőtéri és a lépcső alatti beépített bútor között?

Oh, de még mennyi!

A lépcső alá épített bútor egy teljesen más műfaj, mint a tetőtéri beépített bútor. A lépcső alá épített bútorok esetében a több nehézség több leheőséget rejt. A tetőtéri bútorhoz viszonyítva a lépcső alatti bútor készítését még több tényező is keveri-kavarja. Mondok is egy példát: a lépcső készítés technologiája. Mert ugye a lépcső lehet fémszerkezetes (ebből is több féle) , zsaluzott, vagy a viszonylag precíz gipszbeton tecnológiával készült  lépcső, ahová a beépített bútor készül.  A lépcső szerkezet készítés technólogája ugyan lehet más és más, ami viszont változatlan, az az hogy milyen hozzáállással készül az álá épített bútor. Ebben pedig nem különbözik a tetőtéri beépített bútortól: Legyen látványos és használjon ki minden rendelkezére álló helyet a leglogikusabban és a praktikusabban. 

Ha vannak még kérdéseid, esetleg tetőtéri beépített bútorra lenne szükséged, akkor keress minket az elérhetőségeinken.