Oldal kiválasztása

 Gardróbszekrények szakértőjeként nem csak az a feladatom, hogy elmegyek egy televíziós riportra a gardróbszekrényekkel kapcsolatba. Fontos, hogy segítsek eligazodni azoknak akik, szeretnének mélyebb megértést szerezni a gardróbok világáról. Ezért születtet ez a cikk. Jó szórakozást kívánok hozzá!

Életstílus, rendszer, minőség: a
gardróbszekrény praktikus eleganciája

Tartalomjegyzék

Bevezető 
Ahol minden elkezdődött: a gardróbszekrények története
Miért volt szükség a 14. században gardróbszekrényre?
A gardróbszekrények evolúciója
A gardróbszekrény funkciója
Tárolás 5
Rendszerezés 5
Dekorelem 5
Mi a jobb: az egyedi gyártású gardróbszekrény vagy a bútorboltban vásárolt? 4
Bútorbolti és lapraszerelt gardróbszekrény 5
A bútorbolti verzió előnyei 6
Lapraszerelt hátrányok 6
Pro és kontra: az egyedi gyártású gardróbszekrények 5
Előnyök otthonodra szabva 6
Az egyedi gyártás kihívásai 6

 

Bevezető

Felnőtt életünk során az egyik legkellemesebb feladatunk otthonunk megtervezése és berendezése és ennek része az okos, praktikus gardróbszekrények kialakítása is. Akár saját tulajdonról van szó, akár albérletről, a kényelmes és kellemes miliő, amelyet megteremtünk és ami utána éveken át az életterünkké válik, meghatároz minket, valamint a mindennapjainkat.

Lehet egy biztonságos és hívogató menedék, ahol kipihenhetjük a mindennapi fáradalmakat, vagy egy vidám fészek, ahol szívesen gyűlik össze a család apraja-nagyja és a barátok. Lehet egy kreatív és alkotásra csábító zug, ahol bátran hódolhatunk a kreatív hobbijainknak, illetve egy olyan menedék, ahol a 21. század kihívásainak megfelelve, akár még egy kisebb home office is kialakítható.

Hiszek abban, hogy otthonunk bizonyos mértékben meghatároz minket és hatással van az életünkre. Egészen más érzéssel jár ugyanis belépni egy olyan helyiségbe, ami az ízlésünknek megfelelő berendezéssel és dizájnnal fogad, ahol minden rendezett és nem bántja a szemünket rendetlenség.

Emellett a színek, a formák, az anyagok és persze a praktikus kiegészítők egyaránt olyan momentumok, amelyek megadják az alaphangot egy borongós reggelen, a nyári kánikulában vagy épp a karácsonyfa előtt ücsörögve.

Legyen szó a falak színéről, a ma már lenyűgöző választékban kapható dekorfalakról, a minőségi burkolatokról, a hangulatos világításról vagy a minden igényt kiszolgáló gépesítésről, számtalan lehetőség áll előttünk. Ráadásul ideális esetben a létrehozott enteriőrben nemcsak gyönyörködni tudunk, de praktikus igényeinknek is megfelel. Főleg a bútorokat illetően.

Tagadhatatlan, hogy a bútorok már csak méretüknél fogva is a leghangsúlyosabb dizájnelemek közé tartoznak, de emellett praktikus jellegük sem elhanyagolható szempont. Mi ezen remek tárolók között is főleg a gardróbszekrények tervezésére és készítésére helyezzük a hangsúlyt.

Hogy miért?

Kedves olvasó, talán te is szembesültél már azzal, hogy mennyire bosszantó tud lenni egy kapkodós reggel, amikor nem találod a kedvenc övedet, vagy túl magasról kell leemelned a polcról a pulóveredet. Amikor nem esik kézre a nyakkendőtartó vagy, ha tárolás közben még a szépen kivasalt blúzok is gyűröttek lesznek.

Hiszem és vallom, hogy az igényekre és az életstílusunkra szabott gardróbszekrények, beépített szekrények az otthonok szíve-lelke lehet. Amire nemcsak ránézni jó, de rendszerezett egyszerűségével a rohanó mindennapjainkba is harmóniát és egy csipetnyi luxust csempészik. Ebben az e-könyvben, ennek a szerelemnek állítunk emléket.

Kellemes olvasást kívánok!

Kovács Gyula
gardróbspecialista

Ahol minden elkezdődött: a gardróbszekrények története

A gardróbszekrények jelentette tárolási lehetőség valószínűleg sokkal régebb óta létezik, mint azt korábban gondoltad volna. Azt például tudtad, hogy a gardrób szó angolszász megfelelője – azaz a wardrobe – már a 14. században felbukkant a korabeli iratokban?

A gardrób eredetileg egy ófrancia szóból, a warderobe-ból alakult át annak angol megfelelőjévé, de a szó keletkezése a wardereube és garderobe szavak összeolvadásából eredeztethető.

Ezek jelentése egyébként „tartani, őrizni”, illetve „ruha”, így a jelentéstartalom már szépen lefedi, hogy mi is egy funkciójának tökéletesen megfelelő gardróbszekrény feladata. Nem meglepő módon, a benne elhelyezett ruhák tárolása és védelme.

Miért volt szükség már a 14. században gardróbszekrényekre?

A gardróbszekrény annak idején olyan álló szekrény volt, amely kizárólag a ruhák tárolására szolgált. Természetesen a korabeli életszínvonalnak megfelelően nagyobb méretű ruhásszekrények csak a királyi palotákban és a gazdag nemesek kastélyaiban játszottak fontos szerepet, akkoriban még a jólét és a luxus szimbólumának számítottak, hiszen volt mit a szekrénybe akasztani, illetve a tejbe aprítani.

Ne felejtsük el, hogy a középkorban és a reneszánsz, illetve a barokk korszakban is drága kelmék, értékes piperék és parfümök, valamint női és férfi parókák garmadájáról kellett úgy gondoskodni, hogy ne sérüljön például az aranyszállal átszőtt selyem és az igazi kincsnek számító csipke sem.

A divat változásával együtt – például a krinolin, illetve az alsószoknyák megjelenésével – aztán egyre nagyobb helyre lett szüksége a főúri ruhatárnak, ezért a következő logikus lépés a gardróbszekrények minél praktikusabbá tétele volt polcokkal, valamint a kiegészítő kellék számára kialakított tároló rekeszekkel.

Ezekben a nemesi palotákban egyébként az sem számított ritkaságnak, ha egy-egy gardróbszoba is a kastély ura, illetve úrnője rendelkezésére állt, ahol szolgák hadától kísérve mosakodhattak és öltözködhettek. Általában akkor kapta meg a gardrób nevet egy szoba, ha legalább az egyik falszakaszt – de általában többet – faltól falig érő szekrények töltöttek meg.

Néhány évszázadnyi időutazással később, ezekből a szekrényekből alakultak ki a modern gardróbszekrények a maga akasztós szekrényeivel, mozgatható polcaival és fiókjaival, hogy a többi olyan fejlesztésről már ne is beszéljünk, amire egy modern és rendszerezett otthonnak szüksége van.

A gardróbszekrények evolúciója

A bútordarab fentebb említett évszázados fejlődése a 19. században öltött igazán látványos méreteket. Az 1800-as évek közepe-vége felé kezdett el a gardróbszekrény a ma megszokott, modern irányba fejlődni és a polgári réteg kialakulásának, valamint a jómódnak köszönhetően szélesebb körben elterjedni.

Mit jelentett ez a fejlődés a gyakorlatban? Többek között azt, hogy megváltozott az addig ismert struktúra: a jól megszokott akasztós szekrényeket és polcokat csak elvétve tartalmazó elrendezés némileg módosult. Például a gardróbszekrények két oldalára került az akasztós állószekrény, míg a polcokat és fiókokat tartalmazó tárolórész középen kapott helyet.

Ezt követően a gardróbszekrény evolúciójának egyik forradalmi lépése következett, amely az ajtók gyakorlati felhelyezését és megjelenését érintette: míg a 14-19. század között nyitható ajtóval látták el a bútordarab bizonyos részeit, már a 19. század közepe táján megjelent egy nagyobb léptékű fejlesztés, a tolóajtó is.

Bár egyéni ízléstől függ, hogy ki-milyen típusú gardróbszekrényt választ, többségük praktikus okokból általában ajtóval zárt teret biztosít. És nem véletlenül, hiszen ezzel is védjük a bútorban tárolt ruhaneműket és kiegészítőket a szennyeződésektől, mint amilyen a levegőben szálló por is lehet.

A gardróbszekrények funkciója

Egy gardróbszekrény számtalan funkciót betölthet, hiszen életkortól, élethelyzettől és az egyéni igényektől függően, rengeteg szempontnak kell megfelelnie. Ezek közül a 3 legfontosabb:

• A tárolás

Nem meglepő módon, a gardróbszekrény egyik legfontosabb feladata ruháink, kiegészítőink, esetleg cipőink tárolása és védelme. Nincs is jobb megoldás a gardróbszekrénynél arra, hogy a frissen kimosott ruháinkat praktikusan eltüntethessük a kíváncsi tekintetek és a rendetlenségre érzékenyek szeme elől, megóvjuk a levegőben szálló portól, az ablakon betévedő bogaraktól és más külső veszélyforrásoktól. Mondjuk egy zsírkrétától maszatos tenyérlenyomattól.

• Rendszerezés

Ruhaakasztós rudak, polcok és fiókok: csupán néhány a rendelkezésünkre álló lehetőségek közül ahhoz, hogy ruhatárunkat mindig naprakészen és már első látásra is áttekinthetően tartsuk.

Ha tudjuk, hogy mit-hol kell keresnünk és nem megy el minden reggel 20-30 percünk azzal, hogy megtaláljuk az outfitünket megkoronázó harisnyát vagy nyakkendőt, nemcsak egy kora reggeli bosszúságot spórolunk meg, de újabb perceket, esetleg a párunkkal közös pillanatokat nyerünk egy tökéletes reggelhez.

• Dekor

Mérete okán nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy bárhová helyezzük is, a gardróbszekrény az egyik leghangsúlyosabb bútordarabunk. Ennél fogva, nemcsak egy praktikus tárolóelem, hanem a dizájn szerves részét képező dekorelem is.

Stílusa lehet klasszikus, elegáns, modern, kicsit bohókás: az alapanyagok változatossága és minősége, a folyamatosan fejlődő eljárások, illetve alapanyagok miatt ma már teljes mértékben a saját ízlésünkre, valamint a kiválasztott szoba megjelenésére szabhatjuk a korpuszt és a belső teret. Legalábbis az egyedileg gyártott bútorok esetében.

Mi a jobb: az egyedi gyártású gardróbszekrény vagy a bútorboltban vásárolt?

Lakásfelújítás vagy vásárlás előtt állva mindig fontos kérdés, hogy milyen gardróbszekrényre, gardróbra essen a választás: egy lapraszerelt, bútorboltban található verzióra vagy inkább az egyedi gyártású bútorra?

Bútorbolti és lapraszerelt gardróbszekrények

A bútorbolti verzió előnyei

Hazugság lenne azt állítani, hogy nincs meg mindkettőnek a maga előnye. A bútorboltban kapható darabok privilégiuma például a költséghatékonyság és az, hogy viszonylag gyorsan beszerezhetők.

Ezen felül, a lapraszerelt változatok között is többféle dizájn, illetve alapanyag közül lehet választani, nem kell egyetlen stílusnál leragadni, bár kétségtelen, hogy az egyes fajták színét és bővíthetőségét illetően sokkal korlátozottabb a választék, mint egyedi gyártással készülő termékek esetében.

Lapraszerelt hátrányok

1. A méretkérdés

A hátrányokat tekintve, elsőként említhetjük a méreteket illető rugalmatlanság problémáját. Egyáltalán nem praktikus például az, amikor a gardróbszekrények teteje és a plafon között van 30-40 cm távolság, ahol előszeretettel ül meg a por.

Ez nemcsak a pakolási területet illető veszteség, de a takarításnál is problémát okozhat, hiszen plusz kellemetlenség minden egyes alkalommal becipelni a létrát vagy egy széket, utána pedig lepakolni és leporolni a szekrény tetejét. Nemcsak időrabló, de balesetveszélyes mutatvány is.

Emellett ki ne találkozott volna már azzal, hogy 3-4 centiméteren múlt, hogy befér-e a bútor vagy sem a kiválasztott helyre? Vagy marad egy kb. 10-15 cm széles, kihasználatlan hely a bútor és a fal között? Ebben az esetben ez olyan holttér lesz, ahol a praktikus helykihasználás helyett, inkább a pókhálók és porcicák játsszák majd a főszerepet, arról nem is beszélve, hogy a szemnek sem lesz kellemes a foghíjas látvány.

2. Az olcsóságot rövid távon fizeted meg

Gyakran hangoztatják, hogy a vonzó ár az egyik legfontosabb szempont a lapraszerelt bútorok vásárlása során. Ugyanakkor abba is érdemes belegondolni, hogy a kedvező árban az alapanyagok minősége és a sztenderdizált tervezés is hozzájárul – nem éppen pozitív értelemben.

A nagy tételben gyártott és lapraszerelt gardróbszekrények esetében is vissza-visszatérő probléma, hogy alig 2-3 év alatt megvetemedik a fa, a vasalatok elengedik magukat és már egy kisebb koccanástól behorpad a felszíne. Egy idő után pedig egyszerűen instabillá válik az egész szerkezet.

Az esetek többségében a gardróbszekrény háta, ami közvetlenül a szoba falával fog érintkezni, a spórolás miatt a mindenki számára látható fronttal és vázzal ellentétben gyenge, kevésbé tartós anyagból, például furnérlemezből készül. Mindez szintén hozzájárul ahhoz, hogy ezek a bútorok maximum 3-5 éves távlatban szolgálják ki az igényeket – legalábbis szerencsés esetben.

3. Nehezen szállítható

A sérülékeny korpusznak, illetve az ingatag szerkezetnek, a túl gyenge minőségű felületnek leginkább egy költözés során ihatod meg a levét, amikor szinte lehetetlenné válik a bútordarab szállítása. Ha egy darabban költözteted, ezek a gyengébb részek lesznek kitéve a teherautóban a legnagyobb megrázkódtatásnak: egy hirtelen fékezés okozta kilengésben is könnyedén megsérülhetnek.

Az sem nevezhető túlságosan ideálisnak, ha esetleg szétszerelve próbálnád meg a szekrényedet új otthonodba juttatni, hiszen az utazás során csavarokat és tipliket is elhagyhatsz, de más alkatrészek is eltűnhetnek a költözés során. Megsérülhet a polcok felszíne is, amennyiben a bútoron kívül szállítod őket.

4. Az összeszerelés kihívásai

Főként a lapraszerelt kiszerelésben kapható gardróbszekrények esetében okoz frusztrációt a bútordarab összeállítása. Ilyenkor rajtad van minden felelősség azt illetően, hogy ne lógjon a szekrényajtó és elég szorosra legyen húzva a csavar, ami megtartja az ajtó fogantyúját.

Akinek nincsen gyakorlata a bútorok összeszerelésében, annak a lapraszerelt termékek életre keltése könnyedén bosszantó kihívássá válhat. Ennek okán érdemes megfontolni a valóban költségesebb egyedi gyártású, viszont élethosszig stabil, egyedi gyártású gardróbszekrények beszerzését.

Pro & kontra: egyedi gyártású gardróbszekrények

Az egyedi gyártás előnyei

1. Kompromisszummentes méretek

Az egyedi gyártás egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell kompromisszumot kötni a méretek kapcsán. Teljesen a szoba méreteire szabható a gardróbszekrény, beépített szekrény: amennyiben az az igény, faltól falig és padlótól a plafonig terjedő méretben kerül kialakításra annak a helyiségnek a paraméterei alapján, ahová elhelyezésre kerül.

Ha nem szükséges faltól falig vinni a szekrénysort, a helyszíni felmérés során megbeszélt paraméterek alapján alakítjuk ki a gardróbszekrény végleges méretét, figyelembe véve a többi bútortól való távolságot és olyan praktikus szempontokat, hogy a nyitható ajtó ne ütközzön neki semminek.

2. Ergonomikus kialakítás

Mivel nem a tömeggyártás során felhasznált méretek alapján készül a bútor, lehetőség van a bútor ergonómiai szempontok szerinti megtervezésére is. Mit jelent mindez a gyakorlatban? Azt, hogy úgy tervezzük meg a bútort, hogy abban minden a megrendelő kézre essen és kényelmes legyen.

Az aktív zónába kerülő polcok elhelyezése kapcsán például figyelembe vesszük a magasságodat, hogy ne kelljen magasra nyújtózkodnod a kedvenc ruhadarabodért. Ugyanígy figyelünk arra is, hogy attól függően, hogy jobb- vagy balkezes vagy, merre nyíljon az ajtó, hogyan álljon rajta a fogantyú és más, ehhez hasonló kényelmes finomságok.

3. Rugalmas, igényekre szabható belső elrendezés

A gardróbszekrények belső elrendezése kulcsfontosságú mozzanat a rendszerezett tárolás szemszögéből nézve. Ugyanakkor teljesen normális, hogy mindenkinek mások az igényei, másfajta ruhatárral rendelkezik, illetve utóbbi aszerint változik, hogy egy-egy életszakaszban milyen ruhadarabokra van szükséged.

Lazább, fiatalosabb farmerekre és pólókra, amiket akár hajtogatni is lehet? Vagy a munkádból adódóan többször hordasz kosztümöt és blúzt, illetve öltönyt és inget? Előbbi esetben több polcos felületre, utóbbinál pedig inkább akasztós szekrényre, illetve ruhaakasztó rudakra lesz szükséged.

Ennek megfelelően az egyedi gyártású bútorok esetében többféle belső elrendezés közül választhatod ki azt, ami a leginkább megfelel a saját, illetve családod igényeinek. Csak rajtad múlik, hogy mit szeretnél.

4. Stílusodra szabott megjelenés

Az egyedileg gyártott gardróbszekrényed megjelenését teljesen a saját ízlésedre szabhatod.  Sok féle front és árnyalat közül választhatod ki azokat, amelyek illenek az általad megálmodott enteriőrbe. Lehet bükk, nyír, tölgy, fehér, venge és még számtalan más árnyalat.

A színeken és a fronton kívül az ajtó kiválasztásával is tovább fokozhatod a lenyűgöző hatást: választhatsz toló- és nyílóajtót, teljesen tömört, magasfényűt vagy matt hatásút, üvegezett, berakásos, vagy egyszínű kivitelt is. Mindenesetre apróbb helyiségekben a tükrös gardróbszekrény ajtót a tér okos növelésére is felhasználhatod.

5. Időtálló minőség

A GM-nél tervezett és készített Gardróbszekrények esetében is igaz a mondás: a legjobbnál nem adjuk alább. Ennek megfelelően az MDF bútorlapokat Lengyelországból és Ausztriából szerezzük be, de a vasalatoknál és egyéb alkatrészeknél sem kötünk kompromisszumot.

A kiemelkedő színvonalú minőségnek pedig megvan az az előnye, hogy az álom gardróbszekrényed nem kezd el már 1-2 év után dülöngélni, rendesen be fogod tudni csukni az ajtaját és értő kezek között biztonságosan kivitelezhető a költöztetése is. A lapraszerelt tömegcikkekkel ellentétben ezekkel a bútorokkal évtizedekre tervezhetsz.

6. Igényekre szabott aktív és passzív zóna

A gardróbszekrény tipikusan olyan bútordarab, ahol rendkívül fontos az aktív zóna és a passzív zóna elhelyezkedése. Az aktív zóna azt a területet jelöli a gardróbszekrényen belül, ami a gyakori, szinte mindennapos használatra szánt ruhadarabok, ékszerek, órák, szíjak, nyakkendők, cipők kerülnek elhelyezésre. Amiket gyakran hordasz a munkahelyeden vagy otthon.

A passzív zónába értelemszerűen szezonhoz/évszakhoz kötődő ruhadarabok és kiegészítők kaphatnak helyet, illetve olyan, a szívednek kedves tárgyak és emlékek, amelyektől nem szeretnél megválni, viszont nincs rájuk napi szinten szükséged. Egy fotóalbum, egy bőrönd, egy téli csizma vagy túrabakancs is ilyen tárgy lehet.

Értelemszerűen, a gardróbszekrényed akkor lesz praktikus és áttekinthető, ha az aktív zóna szemmagasságban, illetve a magasságodhoz képesti eléréshatár közelében van kialakítva. Ennek megfelelően a passzív zóna az ezen kívül eső tárólóhely. Egy bútorboltban kapható gardróbszekrény esetén ezeket a fontos részleteket sajnos nincs lehetőséged a saját igényeidre szabatni.

Azonban az egyedileg gyártott bútornál már más a helyzet: a helyszíni felmérés során minden paramétert csekkolunk és megbeszéljük a napi rutint, a szokásokat és azt, hogy ergonómiailag mi lenne a legmegfelelőbb.

7. Modern, praktikus és kényelmes kiegészítők

Az igényeidre szabott belső nemcsak egy üres fázis: azon belül, hogy a rutinodhoz illeszkedően alakítjuk ki a gardróbszekrény beosztását, a bútorgyártás folyamatosan fejlődő előnyeit is élvezheted.

Ennek megfelelően ma már az automatikus kapcsolóval ellátott lépő belső világítás; a magasabb polcok és akasztók használatát megkönnyítő ruhalift és ruhaakasztó rúd is a rendelkezésedre áll.

A bútorok épségét hosszú távon is megőrző becsapódásgátló technika – ami finoman behúzza például a fiókokat –, a fémkosarak, az ékszertartó rekeszek, de a mozgó-kihúzható polcok is a kényelmedet szolgálják.

8. Egyedi gardróbszekrények – nemcsak a hálószobába

Az egyedi gyártású gardróbszekrény egyik legjobb tulajdonsága, hogy nemcsak a hálószobában tudod elhelyezni, hanem bárhol, ahol szükséged van rá. Akár a nappaliban, a gyerekszobában, de az előszobában is praktikus szolgálatot tehet, hiszen abszolút a kiválasztott helyiség méreteire szabható.

Ezen felül belsőépítészeti szempontból akár térelválasztóként is funkcionálhat, illetve egy tetőéri lakásban a szűkre szabott és a tető lejtése miatt egyébként kiaknázatlanul maradó holttér praktikus kihasználásában is segítséget nyújt. Amellett persze, hogy növeli a tárolókapacitást.

9. A gardróbszekrények stílusához passzoló kiegészítő bútorok

Hiába tagadnánk: a gardróbszekrény avagy egy beépített szekrény uralja a teret, emiatt a hálószoba, a nappali vagy a tetőtér felújítása vagy az újonnan vásárolt otthon berendezése során nem mindegy, hogy a vele egy légtérbe kerülő többi bútor stílusa mennyire üt el tőle?

A bútorok között is kialakulhat túl nagy, a közérzetünket is megzavaró disszonancia. A harmónia hiánya pedig, néhány jól megtervezett kivételtől eltekintve, a szobába belépőt is zavarni fogja.

Szerencsére az egyedi gyártás során lehetőség van a gardróbszekrény stílusával összhangban lévő kiegészítő bútorok – például éjjeliszekrény, cipősszekrény, dohányzóasztal vagy egy egész sziget – gyártására is. Ezáltal biztos lehetsz abban, hogy otthonod a stílusos összhang fellegvára lesz.

Az egyedi gyártás kihívásai

Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy az egyedi gyártással készülő bútorok megvásárlása ugyanolyan egyszerű, mint a lapraszerelt változatoké. A helyszíni felmérés miatt kicsit több munkával jár, de cserébe a bútorok beszerelését is mi, a gyártók végezzük el.

És nem mehetünk el amellett sem, hogy a minőségi alapanyagoknak, a tervezésnek és a gondos odafigyeléssel készített gardróbszekrénynek valóban magasabb az ára, ráadásul nem lehet bemenni a boltba és leakasztani a polcról. Időnként előfordul, hogy akár 4-7 hetet is várni kell a bútordarab elkészülésére.

Mindazonáltal a magasabb árfekvés és a türelem kifizetődik az életstílusodhoz és az életteredhez illő gardróbszekrénnyel, amely a minőségi alapanyagoknak és a szakértő kezeknek köszönhetően, akár generációról generációra öröklődhet, tele csodás emlékekkel.

Gondolj rá úgy, mint egy hosszú távú befektetésre: a könnyedén rendben tartható otthonodba, a stílusos egyedi dizájnba és azokba a megspórolt bosszúságokba, amelyeket a rendszerezett tárolás és az ergonomikus kialakítás segítségével kerülhetsz el. Egyszerűbb, átláthatóbb, nyugalmasabb mindennapok: ez a luxus neked is jár!